Thursday, December 30, 2010

Mountain Hiking!

Till this moment I’m typing this, I feel like I’m still dreaming. I went for hiking last Monday. I’m officially a HIKER now? Haha sounds funny rite? Well, aku sendiri tak percaya aku pergi hiking.Location, Gunung Datuk, Rembau, 27 December 2010. Beria-ia pulak tu.  Actually dah lama aku impikan benda benda yang adventure macam ni, cuma tak berpeluang. In my mind, plenty of activities that I wanna do in this limited of time. I really wish to go for a wall rock climbing, I wanna try playing paintball, bungee jump, explore race. Hebatkan angan2? Haha. Alhamdulillah with Allah’s will, I’ve got the chance to hike the mountain, reached the peak and got to see Your beautiful creations, Subahanallah Hoyeahhh!!

First and foremost thanks to the admin, Mohd Syukri, for inviting. Within this almost 6 years we know each other, I guess this is the first time we did such activities together. Halllammaakk..kantoi sudah perangai busuk! Tergolek sana sini! Haha. Anyway, it was really fun doing things together, I don’t know about you, but fer me, it was awesome babe! Awesome!  To Zaid, Dayat, Man, Nakemah, Yana and Adah, thousand of thanks buddy! You were always there whenever I needed you. Even though that was the first time we know each other,  but I had a blast spending time with you all, with ur crazy characters even for only 24hours! Korang memang best! ;)

crew yang sangat c'well..=)

Occay, I confess myself that I’m tooooooo excited to hike the mountain. Siap beli kasut baru, kasut tuk hike beb! Baju pun! Tu pun ada jugak terfikir nak beli torchlight, key, bag pack baru. Look how excited I was! Haha! As im ma last minute person, so takde lah benda2 tu sume, tak sempat pun nak beli. Nasib baik tak sempat, kalau tidak kelihatan seperti aku nak berkampung dalam hutan tu. Adoii.

So I reached Seremban on the December 26,2010 at around 4pm. Waiting for all crews to gather, and around 5pm we make a move to Gunung Datuk. So sesampainya kat sana, we have two choices, either to stay in a chalet or tent. Well, we preferred tent rather than chalet as a place to stay, adventure kan? During the night time, ice breaking session, from there I started to know everyone. Sweet moment I can classified as. =) malam tu makan meggi, memang camping habes lah! I brought muffins along, and we had hot tea, teh pudina, first time tried, best!! 0200am I slept.
0900am start hiking without-warming-up. As it was my first time, mentally and physically I wasn't prepared. I imagined that the path wasn’t that hard and though as what I’ve gone through that day. Half of the way I felt like giving up, mentally down! My leg cramped! Only Allah knows what I felt. I nagged to Coe that I wasn't able to continue the journey, I said that I would be waiting for all of them down there. And he said to me that I shouldn’t quit this early. With his magical words that I carried along, Alhamdulillah I reached the mountain’s peak. Thanks to all for your support, I’ll never forget, especially to my dearie girls, Nakemah as my runner, Yana as my paramedic whenever I got cramped, Adah as my supporter. Thousands of thank you babe! Boys, u’ve been sooo tolerant for my character. Again, thank you. Perjalanan which supposed to take only 2hours, ended up to be a 3-hour-journey. Hehe. Anyway I’m proud of myself for being able to reach, finally. When I think back, for me, everyone can succeed in their life as long they are passionate and have the strength to face all the obstacles, it is just a matter of time. And when you’ve got what you want, you have no word to say anything, it’s just that your heart like blooming and totally proud of yourself. Isn’t that hard, make it real babe! Make it real! =)
We reached at 1200pm. And we reached down of the mountain at 0215pm which only takes 1hr 10 minutes, sape tak seronok, turun laju sepantas kilat je masing-masing,haha! Enjoy the pictures then, pictures tell us the story! 

peak of the mountain!!

Lepas zohor, and sempat mandi jeram before that, we made a move back to Seremban. Makan- makan, solat asar, everyone membawa haluan masing2. I took a train going back to Bangi, sempat tertido dalam train, nasib baik tak terlepas station, kalau tak, memang sedey sorang2 lah kat situ..haha.. sampai rumah tepat jam 900 malam.

Best holiday ever.

Wednesday, December 22, 2010

Vacation, Terengganu

Alhamdulillah, last Saturday n Sunday pergi Terengganu. Seronok jugak even tak lama, tapi getting the time to spend them with beloved family is the precious moment ever. Thanks to walid and mama, last semester masa konon2 stress study sibuk sangat berangan nak duduk tepi pantai, hilangkan stress, nak duduk bawah payung besar, pakai sunglass, makan snek cicah cheese sause sambil minum air juice siap nak straw yang bersimpul-simpul bagai, iskh, gedik betul! Ahakz! Alhamdulillah tercapai jugak, hehe. Bile fikir2 balik, almost every wishes Allah kabulkan. Syukran Ya Allah.

Actually pergi Terengganu haritu pun nak hantar along balik kolej die kat Kemaman, the next day walid pulak ada meeting somewhere around Dungun. So sampai tempat along dalam tengahari. Bawak along kuar makan jap, kat Restoran Sampan, Bahtera Pakman. Not bad lah, boley tahan..huhu then gi Pantai Teluk Kalung. Best, tapi x mandi lah, saje lepak-ing. Lama tak merasa angin pantai. Lagipun ombak kencang jugak time tu. Overall, memang best lah!! Let the pictures tell! =)

Life is about laughing and living in good and bad times, getting through whatever comes our way, and looking back with a wonderful smile with the bless of Allah =)

Saturday, December 18, 2010

Pieces Of Me (:

me when I was young hihi

with my beloved walid :)

Where LOVE sparks the BEST! 

Friday, December 17, 2010

I walked and I found

Baru je lepas baca blog sahabat2. Terjumpa pula 1 blog ni, menarik! It’s all about soal jawab dalam islam. Mostly yang aku terbaca kat blog ni kisah cinta menurut Islam. A lot of information aku dapat, which b4 dis aku pun tak tahu it's actually flows that way, baru sedar banyak buat silap rupenye T_T thanks to the blogger, seorang ustaz, so trus follow! Bagus sebenarnya, if you all ada keraguan tentang anything regarding soal agama, especially about adolescent love, go guys, tanya ustaz tu through email, he’ll try to answer every single question. And after I gone through reading out almost every post in that blog, I started to think, how many mistakes I’ve made in my life. Betapa seriousnya org lain menjaga hati, and what about me? Ok, maybe people will say, alah, susah sangat ke nak jaga hati, or, laa..small matter je kott, diorang ni narrow minded and all lah, tapi pada sesiapa yang faham sahaja akan faham. And kefahaman ni tak pada semua Allah bagi. Maka beruntung lah pada mereka yang faham. And aku nak jadi orang yang beruntung itu. Hehe. I feel like my world needs changes. As I believe, everybody makes mistakes. If you laugh it off and keep going and try to give it your best the next time around, people will respect that!
Btw, ni link to go to the blog mentioned ,, the blog writer itself, Well, these books is in my "A MUST BUY BOOK" wishing list. I need to get those books as soon as possible, from chit chat chut kat sana, diorang cakap BEST, how far best buku ni, let’s grab it, and baca! Yeeebaaa!!  ouh ya, FYI, ustaz ni pun penulis novels n buku2.(:


Sinopsis : Imran remaja yang tercari cari sebuah legasi demi memimpin cintanya menuju syurgawi. Dia cuba menyelami hakikat khalifah yang makin kabur. Dalam diam, jiwanya sentiasa memugar cinta Laila yang prejudis terhadap agamawan. Kerana cinta dia berusaha mengubah persepsi Laila. Namun Laila tetap dengan pendiriannya. Ketika itu hadirlah Nanda Gracer iaitu seorang gadis asing yang mengheretnya kedalam perdebatan antara kebenaran Islam dan kejahatan orientalis. Imran tekad menghadapi arguementasi itu dan merubah pandangan Nanda, dalam diam, Nanda terpersona terhadap karisma dan kemantapan ilmu Imran. Dalam menggapai cinta Laila dan hambatan cinta Nanda, adakah Imran akan memperkukuhkan dirinya sebagai khalifah Tuhan di muka bumi?


Synopsis kompas cinta, tak dapat nak cari..tak jumpe-jumpe. Takpe, nnt dah beli I’ll share with u guys, insyaallah. 

Interesting isn’t it? Till here then! ;)

Thursday, December 16, 2010

Time waits for NO MAN,
yesterday was HISTORY

Wednesday, December 15, 2010


Ok, duduk di rumah, makanan sangat lazat, dan ia mengGEMOKkan saya.
Mama, plzz jangan masak sedap2 sangat, dah tambah brape kali dah ni.Hampir obes. Sekian.

Day 1

black papper ciken

prawn garlic butter



Day2 : 

ayam berempah cili

sotong white papper

ni paling sedap, ikan patin masak tempoyak! faberet beb! haha

Nota kaki : i love to eat and i eat a lot, sila jangan membazir! HAHA

Blast !

It has been a while since last I update my blog. And ianya dah bersawang dah pon. Zzzz. Last Sunday which is on the 12th December 2010 was Anies burfday. Happy Birthday Girl! Congratulation! You’ve turn 22! Woha!!!  This year it was lucky for her as her birthday was during our final exam seasons. So everybody was around. Compared to the previous years, we didn’t get the chance to celebrate her birthday coz of the semester break.
Well, even though it was biasa2, since everyone busy doing revision for exams, but that was very meaning full for me. Anies was my roommate before, so many things we shared together and getting the chance to celebrate her that night was the sweetest moment in my life. Kak Mi and I prepared a mocha cake and sumthing like cocktail, as well as nasi goreng kampung. Kim, Yaya, Kak Hana, Ain, was there too!! Their presence spice up the celebrations! Thanks guys! Love Much!

Birthday girl

 Kak Mi & Birthday Girl


Lovely Moment

Mocha Cake

Monday, December 6, 2010

Thanks fer ze Pitza!

Since semester is going to reach its end, all rooms need to be empty, clean and clear during the semester break. Yesterday I was just making myself busy packing my stuffs since I just waiting for my last paper which is on the 10th Dec.  I was just too busy cleaning up everything, put em’ all inside the boxes, books, cloths, sneakers and all. My room kinda very mess. Everything wasn’t in the place where it is supposed. After all, I think I need this place to be cleaned before my roommate come back. Suddenly, someone knock my door room. Tock! Tock! Tock! Guess what? Pizza delivery!! It came from Mr.Syafiq. Hey, thanks buddy for your beautiful thought! He seemed to know that I love any food concerning cheese. Hey, send me more! =) He said that I don’t need diet, just eat em’! Hey you know what, there’s no compromising when it comes to food occay! Haha. Well, it is kinda spirit fer meh too tidy up my room in time, otherwise it might take days, perhaps. Haha. Anyway, Tqvm Mr.Syafiq.

Saturday, December 4, 2010

My babe u'll always be

Looking around, I noticed all of the beautiful pieces of art set up around me, each one as different and special as the next. Much like the art, each person is as unique as a fingerprint. That is makes people so wonderfully interesting. We all have qualities, good and bad, that differ is from our neighbors. Same thing goes to me. Within 3 years I have been studying in Northern University of Malaysia, I’ve learnt many things, sometimes it flows just the way I wanted to, and sometimes it don’t.  Well, that’s what we called life. I have few friends here who really make my life wonderful. Kak mi and Anies, you guys make me forget about my pains and everything that hurts my feelings. I love you guys a lot, you both might be the people in my life that I don’t wanna loose, please let us stay together for a lil while longer! I do really love u both from the bottom of my heart! ;)

Even Kak Mi is going to leave us as this semester is her last semester, I just want you to know that even earthquakes can’t shake us! ..she’s my senior.. All your kindness and wonderful thoughts, will be kept safely in my mind. By the way, this picture was taken when we were in the passion of slimming down our body. Kah kah kah. We went for a jog, for a walk is the best word I guess..haha. Anyway you  know how happy I was spending time left with you,gilrs!

Friday, November 26, 2010

Of my Beruang Kutub

I know I’ve never told you in the hurried rush of days, how much ur friendship means to me in a thousand little ways. But you have played such  a part in all I do or try to be. We have been friends  for quite a while now, and I just wanna say thank you for being there when times get tough. You always argue with me about the stupidest things and all, talking nonsense, came out with ur crazy idea, and u know what, that’s what makes you special. Thanks for everything, including food that u used to give me, and makes me more gemOk and gemOk!  Thanks, Beruang kutub! You know who u r! haha *wink*

Sangat comelkan ia? HAHA.

Sunday, November 21, 2010

Positive \o/

I ought to mandi right now but since procrastinating is the thief of time and all, so hi. Well, how fast time flies. Another two more days I’ll be sitting 4 my 1st paper for this final exam. Seriously I’m just too nervous as my feet turn cold and I have to wear my socks all the time, including during my bed n prayer time! *haihh, biar tol! haha*. Yeah, too nervous, I guess. Hehe. I think by jotting down sum innovative, spiritual thing wud make me feel confident to do things, especially concerning my life. Yeah, think positive babe!
Positive thinking is a mental attitude that admits into the mind thoughts, words and images that are conductive to growth, expansion and success. It is a mental attitude that expects good and favorable results. A positive mind anticipates happiness, joy health and a successful outcome of every situation and action. Whatever the mind expects, it finds.
Well, not everyone accepts or believes in positive thinking. Some consider the subject as just nonsense, and other scoff of people who believe and accept it. Among the people who accept it, not many know how to use it effectively to get results. Yet, it seems that many are becoming attracted to this subject, as evidenced by the books, lecturers and courses abt it.
It is quite common to hear ppl say : “Think positive!!” to some who feels down and worried.most people do not take these word seriously, as they do not know what they really mean, or do not consider them as useful and effective. How many people who stop to think what the power of positive thinking means?? Hurmm..lets see…

  • Always use only positive words while thinking and while talking. Use words such as, ‘I know I can!, Its  possible, Malaysia Boleh!’ Err..O.o ? haha. 
  • Allow into your awareness only feelings of happiness, strength and success.
  •  Try to disregard and ignore negative thoughts. Refuse to think such thought, and substitute them with constructive HAPPY THOUGHTS.
  •  Before starting any plan or action, visualize clearly in your mind successful outcome.if you visualize with concentration of faith, you will amazed at the results!
  •  Read at least one page of inspiring book everyday.
  •  Watch muvee that make you feel happy.
  •  Associate yourself with people who think positively.
  •  Always sit and walk with your back straight. This will strengthen your confidence and inner strength.
  •  Walk, swim or engage in some other physical activity.
** Think positive and expect only favorable results and situations, even if your current circumstances are not as you wish them to be. In time, your mental attitude will affect your life and circumstances and change them accordingly.
When u expects success and say “ I CAN” you fill yourself with confidence and joy!
Fill your mind with light, hope and feelings of strength, and soon your life will reflect these qualities! =)

ok, now i can go n have my bath with a positive thinking, haha!

Thursday, November 18, 2010

Do not disturb me, please!

Can you please just move on n I'd appreciate it if you just leave me alone! Ya Allah banyak sungguh la dugaan nak exam2 nih~

nota kaki : itwasntu,coe.

Monday, November 15, 2010

ILY ! ^^

Hey, I love u a lot lahh...woha!

Wednesday, November 10, 2010

Oh bersemangat lah! ^_^V

Exam Time Table
Matric                   : 192443
Sem                       : 5
Name                    : Maryam Abdul Rahman
Programme         : BIBM

24 /11/2010        International Marketing                     (900-1130am)
27/11/2010         Financial Management II                 (830-1100pm)
28/11/2010         Operation Management                  (230-500pm)
29/11/2010         Office Technology Management  (230-500pm)
30/11/2010         Computer Application in Mngmnt(830-1100pm)
2/12/2010           Sea Transportation                              (230-500pm)
10/12/2010         Social Science                                       (300-530pm)

Sesungguhnya manusia itu tiadalah perbezaannya antara satu sama lain melainkan taqwa sahaja yang dinilai disisi Allah SWT. Allah berfirman yang mafhumnya, "mintalah kepadaKu nescaya akanKu perkenankan

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Ampunilah dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa guru-guru kami, dosa anak-anak kami, dan dosa seluruh muslimin muslimat samada yang masih hidup atau yang telah mati.

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Kami menadah tangan kepadaMu, berkatilah segala ilmu yang telah kami pelajari, berkatilah segala ilmu yang telah kami pelajari, keluarkanlah kami daripada lembah kejahilan dan kegelapan kepada daerah cahayaMu dan ilmu pengetahuan.

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Hanya Engkau yang mampu memberi taufik dan hidayah kepada hambaMu, maka anugerahkanlah kepada kami taufiq dan hidayahMu, agar kami menjadi anak-anak yang soleh dan solehah patuh dan taat kepada kedua ibubapa kami, tambahkanlah kasih sayang diantara kami, jauhkanlah rasa benci hasad dan iri hati, hiasilah diri kami seperti peribadi Nabi, serta lindungilah kami dari syaitan yang dilaknati.

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Ikhlaskan hati kami dalam menuntut ilmu, kekalkan semangat yang tinggi untuk terus belajar tanpa ada rasa jemu, janganlah Engkau palingkan hati-hati kami, lindungilah kami dari menuntut ilmu hanya kerana segulung sijil, hanya untuk harta, hanya untuk wanita, dan hanya untuk tahta, lindungilah kami dari sifat tamakkan dunia.

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Kami berlindung kepadaMu daripada ilmu yang tidak memberi manfaat kepada diri dan agama kami, jadikanlah kami orang yang beramal dengan ilmu yang telah Engkau pinjamkan kepada kami.

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Kami memohon kepadaMu, mengharap kepadaMu, bertawakkal kepadaMu, berilah kejayaan kepada kami dalam peperiksaan yang bakal kami tempuhi, tenangkan hati kami, lapangkan dada kami, luaskan fikiran kami, kuatkan ingatan kami, dan janganlah Engkau jadikan kami tergolong dalam golongan yang menggunakan ilmu untuk merosakkan agama.

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Kami hamba yang lemah hina dan dina ini memohon seribu rahmat dan keberkatan dariMu, golongkanlah kami dalam golongan yang Engkau redhai, tanpa redhaMu, tiadalah ertinya kehidupan kami, maka kepadaMu kami memohon, redhailah kami dalam apa jua yang kami kerjakan.

Salam gudluck untuk sahabat2 yang akan menghadapi final exam.semoga kita semua mendapat kejayaan dunia dan akhirat mengikut kehendakNya..^_^V

"Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih.."

Tuesday, November 9, 2010

Seindah musibah mengajar~ -Al-kisahnya banjir-

Assalamualaikum wbt.
Seperti yang tertera di dada-dada akhbar, kaca-kaca television, Kedah ,Perlis, dan Kelantan kini dilanda musibah yang amat dasyat bila banjir besar melanda negeri-negeri ini. Aku sebagai student Universiti Utara Malaysia, Sintok Kedah tak kurang terkejutnya apabila melihat sendiri kejadian ini berlaku di depan mata. (haihh rasa cam formal lah pulak..adoii..)

Well, 26 Nov (Tuesday) haritu aku balik ke kampung halaman, sangat seronok sehingga tak baca buku padahal dah sedia maklum U bg cuti bukan untuk berfoya-foya dan berjimba-jimba. Lambat lagi masa untuk itu. Sekarang ni sepatutnya STUDY, nama pun STUDY WEEK, maka minggu untuk menghabiskan sisa-sisa highliter, dakwat-dakwat pen, dan juga helaian-helaian test pad yang masih berbaki sejak belian pertama dari awal semester (ianya sangat tebal okeyy, mmg lah lambat nak habis =.=”)  hishh, sangat tegar kan.. =) So for the whole week duduk rumah terasa sangat bahagia, bahang exam tertinggal kat highway mana aku pon tak tahu lah, maklum lah Kedah-Selangor takes 6-7hours u know…hehe..

3rd  Nov 2010 - Aku dengan penuh semangat yang berkobar-kobar lah nak pulang ke kampus, (after balik Bangi for about a week ) coz dah start study week, ikutkan exam, first paper start 13 Nov 2010 -  Social Science. Jadual study pun dah arranged baik punyer, hehe. So before balik pun, ada jugak member2 informed bahawasanya keadaan di Kedah getting better, area Canglun yang sebelumnya banjir dengan sangat teruk, kian surut. Convocation uum juga turut terpaksa dibatalkan,dek bah yang melanda. Fuhh fikir exam punyer pasal, buku pun bawak balik untuk 2subjek terawal nak exam tu,maka pikiaq punyer pikiaq, macam-macam mana pun I have to find the way nak sampai Campus. So malam tu jam 2300 gerak jugak ke Kedah walaupun mama dan walid tak berapa setuju sebenarnya.  =_=”. Sepanjang perjalanan tak berhenti berdoa agar selamat sampai ke destinasi yang dituju.
Makanya setelah hampir 7 jam duk dalam bus, pinggang pun dah mula sakit, perut pun dah mula lapar, tengok kat luar tingkap bus, rupa2nya dah masuk kawasan negeri Kedah. Sepanjang perjalanan dari Alor Star ke Canglun, Masyaallah terkejut nya bile melihat keadaan banjir yang dikatakan dah mulai surut itu rupa2nya dahsyat. Banyak kereta yang tersadai di tepi jalan, mangsa-mangsa banjir mula membawa diri memasang ‘khemah’ mereka di bahu2 jalan, warga2 emas, kasihan mereka..hampir menitis air mata melihat mereka yang tak tahu ke mana harus dituju.. mesti diorang sejuk kat luar tu.. bangkai2 haiwan turut bergelimpangan di kawasan2 yang telah surut.. Airport pun dah tak nampak macam airport, lebih tepat jika aku katakana ia benar2 kelihatan seperti lautan yang luas terbentang, kawasan bendang juga begitu. Seriously sangat tragis.  Tetapi aku percaya akan setiap ape sahaja yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Aku pasti!

“Wahai hamba Allah yang lemah,
Jangan bersedih, Laa Tahzan, Don’t be sad..
Tuhanmu sedang mengajarmu erti SABAR, REDHA dan BERSYUKUR..” 

Alor Star


Jitra - Canglun


All the way, aku non-stop texting my besties, kak hana and as well as to my mom yang sabar menanti berita demi berita tentang keadaan di Kedah pada ketika itu. Mama makin risau, die suh aku patah balik ke Kajang masa tu jugak, hoho, mama akak fine la insyaallah, mana taknya, aku p habaq kat dia bus pun masuk ayaq paras lutut, dia duk kat ghumah pun naik ketaq lutut skali dengaq…haha.. Alhamdulillah sumenya selamat, penumpang pun takde dibahagian bawah tu. Bus 2 tingkat, semuanya berada di tingkat atas bus. =) Maka perjalanan yang seharusnya memakan masa hanya 6-7 jam, menjadi 10jam. Apapepun ia, aku bersyukur kerana dengan izinnya jua, aku selamat sampai di Kolej Bank Rakyat , UUM pada jam 1000. 
Sesampainya aku dibilik, bersih diri, solat, terlelap sehingga masuk waktu Zohor. Usai solat zohor, dapat pula berita terkini..haha.. apo berito eh? Ce koba sikit.. ‘Penangguhan Perperiksaan Akhir’. Well..aku tergelak bile dapat tahu tentang berita tu. Aku pun tengok lah kat luar tingkap bilik aku, kolej jadi huru hara, semua org lintang pukang ke hulu kehilir mikirkan cara nak balik secepat mungkin. Because pada masa yang sama kitorang dapat berita yang Kedah dijangka akan mengalami 2nd wave which will be more-more terrible than before. Ya Allah, hebat sungguh dugaanMu. Jadi student kelam kabut cari jalan keluar dari UUM, setepatnya dari negeri Kedah pada waktu itu. Dari mimik muka mereka, kelihatan resah, gelisah, ditambah pula berita mengatakan, empangan dari arah Thailand akan dibuka, maka air akan melimpah hampir keseluruh negeri ini! Jadi sumber makanan akan berkurangan, dengar kata bekalan air dan elektrik juga akan di putuskan. Bertambah-tambah lah kerunsingan pelajar2 ini. Aku pula hanya senyap, mendengar dengusan disana sini. Maklum lah, baru je sampai, masih lagi blur2, orang lain dah berpusu2 keluar kampus nak selamatkan diri den lak baru yo sampai yob! Baru yo sampai! ..haha..
Dikala kolej makin sunyi, aku still stay. Kak mi setia menemani. Thanks kak neh, sok luso kito kelik samo neh =P Jadi atas keperihatinan + nasihat banyak pihak, aku balik juga ke Bangi on the 7th Nov, selepas setel sume urusan2 berkaitan exam dan sebagainya. Pasal 2nd wave yg dikatakan tu, Alhamdulillah tak kene kat kawasan kitorang. Dikatakan teruk kat kawasan Alor Star, kawasan Jalan Sultanah. Apapepun, aku bersyukur, musibah yang menimpa ini banyak membuatkan aku berfikir, erti syukur, sabar, hikmah.. Sekurang2nya atas ape yang menimpa, aku lebih banyak mengingatiNya. Tetapkan lah iman hambaMu ini Ya Allah.

 “Sesungguhnya, besarnya balasan sesuai
dengan besarnya musibah. Dan sesungguhnya jika Allah mencintai
kepada suatu kaum, maka mereka akan diuji dengan berbagai macam musibah.
Barang siapa yang redha, maka dia akan diredhai oleh Allah. Dan barang siapa yang tidak menerima (atas
musibah tersebut), maka dia akan dimurkai Allah.” (H.R. Tu ...rmudzi,
dia berkata: Hadis Hasan).
p/s : Again, duduk rumah, study lah wahai Maryam, buku ko dah bawak balik 1 beg roda penuh..insaf lah, insaf.. XD

Wednesday, October 20, 2010

I will never give up guys!! Neva!!

On what I have gone through today, I admit I’m a bit sad.
Really sad on what had happened.
Have been scolded for not complete the task given.
Plus, marks have been deducted.
Oh my~ what a day~
Im ashamed!

But I know, this sadness will stay no longer,
IF I WANT to make the difference..
IF I WANT to struggle for it..
IF I BELIEVE myself..
That’s only IF.. Now Maryam, left the IF behind.
Look forward, search for the strength.
Starting from now,  I'm not going to depend on somebody else, or i have to rely on anybody else either.
Perhaps thats the right path for me to walk, to find back my strength that i lost nowadays.

"I will never give up no matter what the odds are, no matter what people say, no matter how far, I WILL NEVER GIVE UP!
Even when it seems all over, even when no one else believes, even it seems I can go further,
For I know I have strength within, For I know I can preserve, For I know that I can win,


Tuesday, October 19, 2010

In the middle of nowhere


Tak ade ape yang nak dicoretkan sangat. Akhir-akhir ini merasakan diri ini sangat hina. Tak tahu lah ape tujuan hidup. Aku sia-sia kan waktu yang ada. 22 tahun berlalu begitu sahaja. Amalan-amalan yang aku kumpul?? Setimpal dengan usia hidup ku? Pahala yang x pasti mencecah amalan 1 tahun, 22 tahun, apatah lagi.. 10 bulan? 8 bulan?? Aku tewas Ya Allah. Aku tewas! Masihkah ada untukku keampunan Ya Allah...Masih,aku dambakan SyurgaMu..T_T.. 

Sunday, October 17, 2010

Masihkah ada untukku keampunan?

Kala senja itu tiba
Kutermenung sendirian
Terasa diriku ini jauh dari rahmat Tuhan
Dosa yang aku lakukan
Menerjah ruang fikiran
Masihkah ada untukku keampunan?

Gelap rasa dunia ini
Tanpa cahaya Ilahi
Baru kini kusedari  
Jalan yang aku lalui
Memusnah pedoman hidup
Melempar hatiku ini ke lembah kehinaan

Dalam kegelapan itu
Terbit cahaya dariMu
Memandu hambaMu menuju iman
Menginsafi diri dengan ketaqwaan dan kesabaran

Kau terangi jalanku menuju syurgaMu
Dan Kau tunjuki dengan hidayahmu
Hanyalah padaMu kuhadapkan diri
Mohon keampunan

Wahai Yang Maha pengasih
 Bantulah hambaMu ini
Yang kian terumbang-ambing
Di dalam arus duniawi
Kuberdoa kepadaMu
Memohon limpah rahmatMu
Mentari hidupku kan bersinar kembali.

Sunday, July 18, 2010

Time Table

Time Table First Semester 2010/2011
5th Semester.

-          2.00 – 3.30pm – Computer Applications in Management                               
-          3.30 – 5.00pm – Operation Management

-          9.30 – 11.00am – Science Social
-          11.00 – 12.30pm - Office Management
-          12.30 – 2.00pm – International Marketing
-          3.30 – 5.00pm  - Financial Management II

-          8.00-11.00am - Sea Transportation

-          2.00 – 3.30pm – Computer Applications in Management             
-          3.30 – 5.00pm – Operation Management

-          9.30 – 11.00am – Science Social
-          11.00 – 12.30pm - Office Management
-          12.30 – 2.00pm – International Marketing
-          3.30 – 5.00pm  - Financial Management II

-          Weeee!!  Free..

-          8.30 – 10.30am – Archery

p/s : hopefully sem ni bertambah2 semangat tuk study, struggle tuk pointer TERBAIK insyaallah.. XD

sem ni nak camni :

I wanna answer dat question!!! Me, plzz..plzz!! HAHA!

To : Kak Hana & Erma, Lets SCORE!!

luv u guys LOTS ! XD